Cresterea parului

Cresterea parului
Parul uman se dezvolta si creste dupa niste tipare ciclice continue, compuse din perioade de crestere si perioade de pauza. Cresterea parului este un ciclu compus din trei faze: Anagen (faza de crestere - dureaza intre 2 si 8 ani), Catagen (faza de degradare - 10 zile) si Teleogen (faza de repaos - 100 zile) . Fiecare fir de par se formeaza in interiorul bulbului de par, in folicul. Acesta reprezinta o adevarata "fabrica" de rareori se opreste de-a lungul vietii. Foliculul poate fi afectat doar de arsuri sau cicatrici grave.
Anagen - faza de crestere a parului
Cresterea parului incepe cu activitatea din folicul si dureaza intre doi si opt ani fara intrerupere. Firul de par se keratinizeaza si se intinde in exteriorul folicului, spre piele. In acelasi timp, foliculul patrunde mai adanc in derma, pentru a fi hranit. In orice moment, aproximativ 85% din totalitatea firelor de par se afla in faza de crestere.
Catagen - faza de degradare a parului
Aceasta reprezinta o faza de tranzitie, ce dureaza una sau doua, pana la patru saptamani. In acest timp foliculul se micsoreaza pana ajunge la aproximativ 1/6 din lungimea sa normala, partea sa inferioara fiind distrusa. Pe masura ce foliculul se dezintegreaza, firul de par este impins spre exterior.
Teleogen - faza de repaos a parului
Aceasta faza dureaza intre doua si patru luni, perioada in care firul de par nu mai creste, insa ramane atasat de folicul, deasupra papilei. In mod normal, in fiecare zi, pierdem 50 - 100 de fire de par aflate in faza de teleogen si totodata pana la 10% din totalitatea foliculelor de par se afla in faza de repaos. La sfarsitul fazei de teleogen ciclul cresterii firului de par este complet, acesta cazand. Inca inainte de a cadea firul vechi de par, foliculul incepe un nou ciclu de crestere, bulbul nou impingandu-l pe cel vechi.
Lungimea parului
Cresterea parului este mai accelerata in perioada de vara, intre lunile martie si octombrie, insa durata acestei faze este conditionata de datele genetice ale fiecarei persoane, fiind insa mai indelungata la femei decat la barbati. In ceea ce priveste recordurile de lungime a parului, aceasta sansa o au doar persoanele la care faza de crestere este deosebit de lunga. Pe parcursul vietii insa, pe masura ce imbatranim, faza de anagen - cresterea parului - scade. In general, firul de par creste cu 1 cm pe luna, deci cu 12 cm pe an.
Date generale despre cresterea parului
* Pe scalpul unui nou-nascut sunt in medie 1. 100 de foliculi pe centimetrul patrat. Pana la varsta de 25 de ani acest numar scade la 600, apoi pana la 50 de ani avem 250 - 300 de foliculi pe centimetrul patrat.
* Fiecare folicul produce in medie 20 de fire de par, pe durata vietii unei persoane.
* Durata ciclului de crestere a firului de par variaza de la o persoana la alta si de la o parte a acorpului la alta.
* Smulgerea unui fir de par genereaza inceperea unui nou ciclu de crestere si aparitia unui nou fir de par.
* De-a lungul anilor, numarul foliculilor scade in mod natural. Acest lucru se poate observa prima data pe calota capului. Pe masura ce "imbatranesc", foliculii au tendinta de a produce fire de par mai fine si mai scurte, nepigmentate. Acest fapt se manifesta prin rarirea parului la femei, iar la barbati prin calvitie.
Compusii androgeni (testosteron si dihidrotestosteron) sunt cei mai importanti factorii ce controleaza cresterea parului. Androgenii sunt necesari pentru cresterea firelor din barba, axila si zona pubiana. Parul de pe scalp insa nu depinde de compusii androgeni, dar androgenii sunt necesari in dezvoltarea calvitiei, atat la barbati cat si la femei.
Inca nu se stie cu siguranta mecanismul ce controleaza cresterea parului, insa este din ce in ce mai evident ca starea generala de sanatate si nutritia sunt factori cheie, ce pot afecta cresterea parului. Se stie ca anemia este un factor nociv - s-a observat caderea parului la persoanele care au urmat o dieta drastica si la alcoolici.
Unele minerale au o importanta speciala in cresterea parului. De exemplu, lipsa de zinc este responsabila pentru firele de par mai subtiri si mai rare decat ar fi normal, iar vitamina B are un rol important in cresterea parului si poate imbunatati aspectele fizice ale acestuia - elasticitate, forta si stralucire.
Alti factori care si-au dovedit influenta pozitiva in cresterea parului sunt consumul de apa (cel putin 2 litri pe zi), exercitiile fizice usoare periodice, somnul suficient, alimentele sanatoase, care ofera energie organismului (alune naturale nesarate, iaurt, oua, tofu, etc.) . Atitudinea fata de viata este deosebit de importanta, deoarece stresul si starile depresive au un impact negativ asupra organismului, ducand la incetinirea functiilor. Aici putem include si circulatia sangelui, raspunzatoare pentru hranirea firelor de par. Aromaterapia este una dintre stiintele ce ofera solutii pentru un par sanatos. Studiile au aratat ca masajul cu uleiuri aromateterapeutice ajuta la imbunatatirea ritmului de crestere al parului.
In orice moment, 84% din foliculuii pilosi ai scalpului se afla in faza de anagen, 14% sunt in telogen si intre 1-5% sunt in catagen. Stiind ca scalpul uman detine aproximativ 100.000 de fire de par, nu este surprinzator numarul de fire de par care sunt pierdute zilnic (intre 60-100).
Din punct de vedere histologic, foliculul pilos are 3 parti majore: partea inferioara, ce se extinde de la baza foliculului pana la muschiul ridicator al firului de par; istmul, ce se extinde la insertia muschiului ridicator al firului de par si pana la deschiderea ductului glandei sebacee; infundibulul, ce se intinde la deschiderea ductului sebaceu pana la orificiul folicular.
Firul de păr
Firul de păr este acea parte vizibilă a părului, proiectată deasupra nivelului pielii. Firul de păr are trei straturi: medula (nucleul său), cortexul (stratul median) și cuticula (stratul exterior).
Medula
Medula reprezintă nucleul fiecărui fir de păr și conține o proteină fibroasă numită keratină. Keratina este o componentă biologică fundamentală a părului nostru și îi conferă acestuia forța și elasticitatea de care are nevoie. Keratina este, de asemenea, cea care asigură rezistența firului de păr la temperaturi extreme (ridicate sau joase) și îl protejează de efectele nocive ale razelor de soare.
Cortex
Cea mai densă secțiune a firului de păr, cortexul reprezintă 75% până la 90% din volumul fiecărui fir și este compus din aceeași proteină fibroasă specific din medulă, keratina. Cortexul determină în mare parte forma, textura, culoarea și lungimea firelor de păr.
Cuticula
Cuticula formează un strat protector în jurul cortexului. Este compusă din multiple straturi de plăci de keratină, într-o structură similară conului de brad. Cuticula este subțire și incoloră, fapt ce permite pigmenților din firul de păr să fie vizibili.
Daca va confruntati cu o problema de cadere a parului nu ezitati sa cereti ajutorul medicului dermatolog. Chiar daca in multe cazuri aceasta problema poate fi temporara, in anumite situatii ea nu se rezolva spontan si poate duce la pierderi semnificative, uneori fara posibilitatea recuperarii complete. Medicul dermatolog va poate ajuta sa identificati cauza caderii parului si in multe cazuri poate restabili „echilibrul” ciclului cresterii firelor de par.
Epilarea definitivă cu laser este foarte eficientă
Trebuie înțeles totuși faptul că va acționa direct doar asupra firelor de păr care se află în faza de creștere, la momentul terapiei. Se acționează asupra firelor de păr și asupra foliculilor acestora pe zona de tratament, astfel încât în viitor să nu mai aibă loc regenerarea rădăcinilor acestor fire de păr și nici formarea unor fire de păr noi. Deci se obține o îndepărtare definitivă a firelor de păr aflate în faza de creștere, în timpul aplicării terapiei.
Studiile arată că în zona inghinală aproximativ 20-30% din firele depăr se află în stadiul anagen, iar restul de aproximativ 70% sunt în stadiul telogen.
În timpul ședinței de epilare definitivă cu laser sunt distruși foliculii piloși existenți, dar nu vor putea fi distruși foliculii care nu s-au format încă. Concluzia este că trebuie să se realizeze mai multe ședințe de terapie, pentru a vedea cum se prezintă zona de tratament, care este ritmul corpului vizavi de creșterea părului. În acest fel se reduce tot mai mult părul din acea zonă și se ajunge în final la:
- reducerea părului în procent de 95% la femei.
- reducerea părului în procent de 75% la bărbați.
In conditii normale, firul de par creste in cicluri, cu durate variabile in functie de zona sau de individ. Aceasta ciclicitate impiedica parul sa creasca mai mult de o anumita lungime. Un ciclu de crestere este impartit in 3 faze:
- faza de crestere activa (anagena)- in care foliculul produce keratina si firul de par creste. In aceasta faza parul contine din abundenta melanina care ii confera culoarea specifica, atit in radacina cit si in fibra propriu-zisa. Aceasta este faza in care foto-epilarea este eficienta..
- faza de regresie, cand cresterea este oprita (catagena) – In aceasta faza , firul de par nu mai creste, dar nici nu cade. Radacina se desparte de zona germinala, care produce celulele keratinice. Foto-epilarea nu este eficienta in aceasta perioada, intru-cit nu poate fi inactivata zona germinala.
III.faza de pauza, cand parul este in pregatire pentru o noua crestere(telogena). In aceasta faza, parul cade, se elimina, iar zona germinativa se reface pregatindu-se pentru un nou ciclu de crestere. Nu exista nici o fibra si nici o radacina propriu-zisa, deci foto-epilarea nu se poate realiza.
FUNCȚIONEAZĂ PE PĂRUL ALB SAU PE PUF ?
NU!!! Nici un laser din lumea aceasta nu are efect asupra părului alb sau a pufului, cine vă spune altfel, minte. Singura procedură prin care puteți să scăpați de părul alb sau de puf este electroliza.
In mod normal acest ciclu de crestere dureaza toata viata. Lumina pulsata actioneaza doar pe firele de par aflate in faza de crestere activa (faza anagena), prin urmare nu toate firele de par pot fi distruse in acelasi timp de fasciculul luminos, deoarece la un anumit moment, numai un anumit procent de foliculi se afla in faza de crestere activa. De regula, la nivelul pielii capului 85% din fire sunt in faza activa de crestere, parul de pe fata este activ in proportie de 50-70%, in timp ce la nivelul bratelor, antebratelor si gambelor, doar 20% se gasesc la un moment dat in aceasta faza. De aceea, pentru antebrate si gambe sunt necesare mai multe sedinte de epilare (5-6), fata de zona fetei (3-4). Trebuie retinut ca fiecare fir de par se afla intr-una din aceste trei faze de crestere, independent de fazele prin care trec firele vecine.
In mod practic, sunt necesare cateva tratamente succesive pe aceeasi zona, de obicei intre 4-6, uneori pana la 10 sedinte la interval de 4-6 saptamani pentru a obtine o reducere a pilozitatii in procent de 80-90%. Cu fiecare sedinta se distrug cca 10-20% din numarul total al foliculilor pilosi aflati in faza activa (anagena) in care sunt receptivi la energia luminoasa. Firele restante (cca 10-20%, aflate in faza de regresie pe durata tratamentului), vor necesita sedinte suplimentare la distanta de tratamentul initial.